Op wat voor dak wil je zonnepanelen plaatsen?

Wat is het materiaal van het dak?

Kan er schaduw op de zonnepanelen vallen? Dat kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een boom of een gebouw, maar ook door een schoorsteenpijp of dakkapel

Liggen de zonnepanelen in dezelfde richting?

Zijn er binnen hetzelfde dakdeel zonnepanelen die een verschillende helling hebben?

In wat voor soort huis woon je?

Hoeveel elektriciteit verbruik je jaarlijks? Dit staat normaal gesproken vermeld op de jaarafrekening van jouw energieleverancier

Uit hoeveel personen bestaat je huishouden? Indicatie verbruik: {{kwh}} kWh per jaar

Wat is jouw financiële doelstelling?

Gaat je energieverbruik de komende jaren veranderen?

Resultaat

De beste zonnepanelen installatie voor jou is afhankelijk van hoe de zonnepanelen geplaatst kunnen worden en daarnaast van de omstandigheden waarin de zonnepanelen komen te liggen. Bovendien spelen persoonlijke voorkeuren een rol.

Kan ik zonnepanelen plaatsen?

Jouw situatie: zonnepanelen op een plat dak

Op een plat dak met bitumen dakbedekking is het mogelijk om zonnepanelen te plaatsen.

Jouw situatie: zonnepanelen op een plat dak

Op een plat dak met dakbedekking van PVC is het mogelijk om zonnepanelen te plaatsen.

Jouw situatie: zonnepanelen op een plat dak

Op een plat dak met dakbedekking van EPDM is het mogelijk om zonnepanelen te plaatsen.

Jouw situatie: zonnepanelen op een plat dak

Als de dakbedekking van het platte dak, waarop je zonnepanelen wilt plaatsen, anders is dan bitumen, PVC of EPDM, neem dan contact op met ons. Voor diverse soorten dakbedekking is er een oplossing, maar dit moet apart beoordeeld worden. In dit advies is er vanuit gegaan, dat het mogelijk is om zonnepanelen te plaatsen op dit type dakbedekking.

Jouw situatie: zonnepanelen op een schuin dak.

Op een schuin dak met dakpannen is het mogelijk om zonnepanelen te plaatsen.

Jouw situatie: zonnepanelen op een schuin dak.

Op een schuin dak met bitumen dakbedekking is het mogelijk om zonnepanelen te plaatsen.

Jouw situatie: zonnepanelen op een schuin dak.

Op een schuin dak met een dakbedekking van PVC is het mogelijk om zonnepanelen te plaatsen.

Jouw situatie: zonnepanelen op een schuin dak.

Als de dakbedekking op het schuine dak een ander soort is dan dakpannen, bitumen of PVC, neem dan contact met ons op. Voor diverse soorten dakbedekking is er een oplossing, maar dit moet apart beoordeeld worden. In dit advies is er vanuit gegaan, dat het plaatsen van zonnepanelen op dit type dakbedekking mogelijk is.

Jouw situatie: zonnepanelen op een plat en een schuin dak.

Op een plat en een schuin dak kan je zonnepanelen leggen, als de dakbedekking bestaat uit dakpannen, bitumen, PVC, of EPDM of een combinatie daarvan. Als de dakbedekking anders is, neem dan contact met ons op. Voor diverse soorten dakbedekking is er een oplossing, maar dit moet apart beoordeeld worden. In dit advies is er vanuit gegaan, dat het plaatsen van zonnepanelen op dit type dakbedekking mogelijk is.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?

Om je een idee te geven hoeveel zonnepanelen je ongeveer nodig hebt, gaan we uit van een rekenvoorbeeld van ideale omstandigheden: een dak dat recht op het zuiden gericht met een hellingshoek van het dak 35 graden.

Jouw huidige stroomverbruik zou je dan volledig zelf kunnen opwekken met {{calc1}} panelen van 360 Wattpiek vermogen. De praktijk wijkt de situatie af van de ideale situatie. Daardoor zullen meer panelen nodig zijn. Afhankelijk van de richting en hellingshoek kan dit 10 tot 30% meer zijn. Daarnaast kan schaduw de opbrengst negatief beïnvloeden en is het daardoor noodzakelijk om meer panelen te installeren.

Zonnepanelen, die in de richting van het zuiden zijn opgesteld, hebben de hoogste opbrengst. Zonnepanelen, die in oostelijke richting liggen, leveren 's ochtends veel stroom. Panelen met een westelijke richting leveren in de middag veel stroom. Alleen op daken richting het noorden is het lastig om een goed rendement te realiseren.

Het uiterlijk van het zonnepaneel heeft invloed op de opbrengst van een zonnepanelen installatie. Je spreekt van een full-black zonnepaneel, als de zogenaamde 'backsheet' zwart is. Er zijn dan geen witte ruitjes tussen de zonnecellen zichtbaar. Daarnaast is het metalen frame om het paneel heen zwart gespoten. Esthetisch gezien zijn full-black zonnepanelen op veel daken een mooie oplossing. Volledig zwart is alleen niet ideaal voor de opbrengst, omdat zwart warmte vasthoudt. Het maakt de zonnepanelen dus warmer. Hoe warmer het paneel wordt, hoe minder vermogen het paneel levert bij dezelfde hoeveelheid zonneschijn. Het vermogen van een full-black zonnepaneel ligt gemiddeld 10 tot 20 Wattpiek lager dan hetzelfde paneel dat een witte 'backsheet' en/of een blank frame heeft. Dat kan een aandachtspunt zijn als je de opbrengst en daardoor het rendement wil maximaliseren. Het kan ook een afweging zijn als er ruimtegebrek is om voldoende zonnepanelen te plaatsen.

Extra zonnepanelen voor het laden van een elektrische auto

Wil je in de nabije toekomst een elektrische auto gaan rijden en wil je het elektriciteitsverbruik daarvan zelf opwekken? Dan heb je meer zonnepanelen nodig. Het is dan verstandig om daar bij de aanleg van je zonnepanelen installatie rekening mee te houden. Het installeren van extra zonnepanelen op een later moment is relatief duur. Het kan tevens technische beperkingen opleveren, bijvoorbeeld door het maximale vermogen van een omvormer.

Het extra elektriciteitsgebruik voor het laden van een elektrische auto is sterk afhankelijk van hoeveel je rijdt. Daarnaast zal je in praktijk de auto niet alleen thuis opladen. Als rekenvoorbeeld gaan we uit van een middenklasse elektrische auto. Deze gebruikt circa 170 kWh per 1000 km. Bij 20.000 km per jaar verbruikt deze auto dan 3400 kWh elektriciteit per jaar. Stel dat je daarvan 2500 kWh thuis laadt.

Het huidige verbruik van jouw huishouden plus het laden van een elektrische auto kan je dan opwekken met in totaal {{calc2}} zonnepanelen van 360 Wattpiek. Ook deze indicatie is gebaseerd op de ideale situatie, dat de zonnepanelen met een helling van 35 graden pal op het zuiden liggen.

Extra zonnepanelen voor elektrisch koken

Door elektrisch te gaan koken zal je verbruik toenemen. De mate waarin is natuurlijk afhankelijk van hoe lang en uitgebreid je kookt. Het jaarlijks verbruik van een inductie kookplaat ligt grofweg tussen de 175 en 500 kWh. In dit rekenvoorbeeld gaan we uit van een extra verbruik van 200 kWh.

Voor het opwekken van je jaarlijkse verbruik inclusief inductiekookplaat heb je dan bij de ideale omstandigheden {{calc3}} zonnepanelen van 360 Wattpiek nodig.

Extra zonnepanelen voor elektrisch koken en het laden van een elektrische auto

Door elektrisch te gaan koken zal je verbruik toenemen. De mate waarin is natuurlijk afhankelijk van hoe lang en uitgebreid je kookt. Het jaarlijks verbruik van een inductie kookplaat ligt grofweg tussen de 175 en 500 kWh. In dit rekenvoorbeeld gaan we uit van een extra verbruik van 200 kWh.

Het extra elektriciteitsgebruik voor het laden van een elektrische auto is sterk afhankelijk van hoeveel je rijdt. Daarnaast zal je in praktijk de auto niet alleen thuis opladen. Als rekenvoorbeeld gaan we hier uit van een middenklasse elektrische auto. Deze gebruikt circa 170 kWh per 1000 km. Bij 20.000 km per jaar verbruikt deze auto dan 3400 kWh elektriciteit per jaar. Stel dat je daarvan 2500 kWh thuis laadt.

Voor het huidige verbruik van jouw huishouden plus het laden van een elektrische auto en het verbruik van een inductiekookplaat heb je dan in de ideale omstandigheden {{calc4}} zonnepanelen van 360 Wattpiek nodig.

Wil je in de nabije toekomst een elektrische auto of inductiekookplaat aanschaffen? Dan is het verstandig om daar bij de aanleg van de zonnepanelen installatie rekening mee te houden. Het aansluiten van extra zonnepanelen op een later moment is relatief duur. Het kan bovendien technische beperkingen opleveren, door bijvoorbeeld het maximale vermogen van een omvormer.

Welke omvormer?

Zonnepanelen zijn de meest zichtbare onderdelen van een zonnepanelen installatie. Echter de gelijkspanning van de zonnepanelen, wordt pas bruikbare stroom, als een omvormer hiervan wisselspanning maakt. Dat is de stroom die uit het stopcontact komt.

Om zoveel mogelijk bruikbare stroom te maken, moet de omvormer optimaal kunnen functioneren. Daarvoor moet het vermogen van de omvormer worden afgestemd op het vermogen, dat de zonnepanelen kunnen leveren.

Daarnaast moet het type omvormer geselecteerd worden, die het beste bij de situatie past. Een veel voorkomend type omvormer is de string-omvormer. Bij het gebruik van een string-omvormer worden de zonnepanelen op het dak onderling in een serie aan elkaar geschakeld. Vervolgens wordt deze serie ook wel 'string' genoemd, op een plaats dicht bij het dak op de omvormer aangesloten.

Echter er zijn meer type omvormers. Elk type heeft zijn eigen mogelijkheden en eigenschappen. Hieronder geven we aan, welke opties geschikt zijn in jouw situatie.

In jouw situatie is er geen hinder van schaduw op het platte dak, waarop je zonnepanelen wilt plaatsen. Wanneer de zonnepanelen allemaal in dezelfde richting komen te staan, is het mogelijk om een string-omvormer te gebruiken.

De zonnepanelen kunnen wellicht in jouw situatie in twee richtingen worden opgesteld. Er kan bijvoorbeeld een deel van de zonnepanelen in oostelijke en een ander deel in westelijke richting geplaatst worden. In deze opstelling produceren de zonnepanelen in oostelijke richting 's ochtends veel energie. De panelen in westelijke richting leveren 's middags dag veel energie. Het begin en het eind van de dag zijn ook meestal de pieken in het verbruik van energie. Deze spreiding van de productie van energie helpt om de opgewekte energie, zoveel mogelijk direct te gebruiken. Dat is met name interessant, als de salderingsregeling wordt afgebouwd. Het is dan voordeliger om opgewekte elektriciteit zelf te gebruiken, dan terug te leveren aan het net.

Ook als zonnepanelen in twee verschillende richtingen zijn opgesteld, kan een string-omvormer gebruikt worden. De omvormer moet dan wel een type zijn, die per groep zonnepanelen een aparte zogenaamde 'MPP-tracker' heeft. Daarmee zorgt de omvormer voor elk dakvlak apart, dat de zonnepanelen hun maximale vermogen kunnen leveren aan de omvormer.

In beide situaties kunnen ook micro-omvormers worden toegepast. In het geval van micro-omvormers wordt er geen gebruik gemaakt van een centrale string-omvormer, maar van kleine omvormers, die onder de zonnepanelen worden bevestigd.

In jouw situatie is er hinder van schaduw op het platte dak, waarop je zonnepanelen wilt plaatsen. Daarom heeft de keuze van de omvormer extra aandacht nodig.

Een string-omvormer met optimizers kan in deze situatie een goede oplossing zijn. Optimizers zijn apparaatjes, die onder de zonnepanelen worden bevestigd. Panelen, die in de schaduw liggen wekken minder vermogen op. De optimizers helpen elk zonnepaneel afzonderlijk om de maximale opbrengst te leveren aan de omvormer. Daardoor hebben zonnepanelen met schaduw geen nadelige invloed op de opbrengst van de andere panelen.

Daarnaast kunnen in deze situatie micro-omvormers worden toegepast. Er wordt dan geen gebruik gemaakt van een centrale string-omvormer, maar van kleine omvormers, die onder de zonnepanelen worden bevestigd. Die zetten de stroom van elk zonnepaneel afzonderlijk om in wisselspanning. Ook door het gebruik van micro-omvormers hebben zonnepanelen, die minder vermogen kunnen leveren, geen nadelige invloed op de andere zonnepanelen.

Eventueel kunnen de zonnepanelen in twee richtingen worden opgesteld. Er kan bijvoorbeeld een deel van de zonnepanelen in oostelijke en een ander deel in westelijke richting geplaatst worden. In deze opstelling produceren de zonnepanelen in oostelijke richting 's ochtends veel energie. De panelen in westelijke richting leveren 's middags dag veel energie. Het begin en het eind van de dag zijn ook meestal de pieken in het verbruik van energie. Deze spreiding van de productie van energie helpt om de opgewekte energie, zoveel mogelijk direct te gebruiken. Dat is met name interessant, als de salderingsregeling wordt afgebouwd. Het is dan voordeliger om opgewekte elektriciteit zelf te gebruiken, dan terug te leveren aan het net.

Omdat in jouw situatie alle zonnepanelen in dezelfde richting zullen liggen en er geen hinder is van schaduw, past in deze situatie een installatie met een string-omvormer.

Ook kunnen micro-omvormers worden toegepast. Bij micro-omvormers wordt er geen gebruik gemaakt van een centrale string-omvormer, maar van kleine omvormers die onder elk paneel worden bevestigd. De stroom van elk zonnepaneel wordt afzonderlijk omgezet in wisselspanning.

Zonnepanelen die in de richting van het zuiden zijn opgesteld, hebben midden op de dag hun piek in stroomproductie en hebben de hoogste opbrengst. Op daken richting het noorden is het lastig om een goed rendement te realiseren.

In jouw situatie is er geen hinder van schaduw op het schuine dak, waarop je zonnepanelen wilt plaatsen. Echter, omdat niet alle panelen dezelfde hellingshoek zullen hebben, is er extra aandacht nodig voor de keuze van de omvormer.

In dit geval kan een string-omvormer gebruikt worden. De omvormer moet dan wel een type zijn, die per groep zonnepanelen een aparte zogenaamde ‘MPP-tracker' heeft. Daarmee zorgt de omvormer voor elk dakvlak apart, dat de zonnepanelen het maximale vermogen kunnen leveren aan de omvormer.

Een andere oplossing voor deze situatie is het gebruiken van een string-omvormer met optimizers. Optimizers zijn apparaatjes, die onder de zonnepanelen worden bevestigd. Door het verschil in hellingshoek kunnen zonnepanelen op hetzelfde moment een verschillende hoeveelheid zonnestraling opvangen. Dan ontstaat er een verschil in het vermogen, dat de panelen opwekken. De optimizers helpen elk zonnepaneel afzonderlijk om het maximale vermogen te leveren aan de omvormer. De zonnepanelen, die minder vermogen opwekken, hebben daardoor geen nadelige invloed op de opbrengst van de andere panelen.

Daarnaast kunnen in deze situatie micro-omvormers worden toegepast. Er wordt dan geen gebruik gemaakt van een centrale string-omvormer, maar van kleine omvormers, die onder de zonnepanelen worden bevestigd. Die zetten de stroom van elk zonnepaneel afzonderlijk om in wisselspanning. Bij het gebruik van micro-omvormers hebben zonnepanelen, die minder vermogen kunnen leveren, geen nadelige invloed op andere zonnepanelen.

In jouw situatie is er geen hinder van schaduw op de twee schuine daken, waarop je zonnepanelen wilt plaatsen. Echter, omdat de twee daken een verschillende richting hebben, heeft de keuze van de omvormer extra aandacht nodig.

In dit geval kan een string-omvormer gebruikt worden. De omvormer moet dan wel een type zijn, die per groep zonnepanelen een aparte zogenaamde ‘MPP-tracker' heeft. Daarmee zorgt de omvormer voor elk dakvlak apart, dat de zonnepanelen het maximale vermogen aan de omvormer kunnen leveren.

Een andere oplossing voor deze situatie is het gebruiken van een string-omvormer met optimizers. Optimizers zijn apparaatjes, die onder de zonnepanelen worden bevestigd. Door het verschil in richting kunnen zonnepanelen op hetzelfde moment een verschillende hoeveelheid zonnestraling opvangen. Dan ontstaat er een verschil in het vermogen, dat de panelen opwekken. De optimizers helpen elk zonnepaneel afzonderlijk om het maximale vermogen te leveren aan de omvormer. De zonnepanelen, die minder vermogen opwekken, hebben daardoor geen nadelige invloed op de opbrengst van de andere panelen.

Daarnaast kunnen in deze situatie micro-omvormers worden toegepast. Er wordt dan geen gebruik gemaakt van een centrale string-omvormer, maar van kleine omvormers, die onder de zonnepanelen worden bevestigd. Die zetten de stroom van elk zonnepaneel afzonderlijk om in wisselspanning. Bij het gebruik van micro-omvormers hebben zonnepanelen, die minder vermogen kunnen leveren, geen nadelige invloed op andere zonnepanelen.

Doordat de dakdelen in een verschillende richting staan, hebben de zonnepanelen daarop op een verschillend moment hun piek in productie. De productie van stroom zal daardoor maximaal verspreid over de dag plaatsvinden. Het voordeel hiervan is, dat dit meer mogelijkheden biedt om de stroom, die je opwekt, direct te gebruiken. Dat is met name interessant, als de salderingsregeling wordt afgebouwd. Het is dan voordeliger om opgewekte stroom zelf te gebruiken, dan terug te leveren aan het net.

In jouw situatie is er geen hinder van schaduw op de twee schuine daken, waarop je zonnepanelen wilt plaatsen. De schuine daken verschillen echter van richting en bovendien verschillen zonnepanelen onderling in hellingshoek. Daarom heeft de keuze van de omvormer extra aandacht nodig.

Een string-omvormer met optimizers kan in deze situatie een goede oplossing zijn. Optimizers zijn apparaatjes, die onder de zonnepanelen worden bevestigd. Door het verschil in richting en hellingshoek kunnen zonnepanelen op hetzelfde moment een verschillende hoeveelheid zonnestraling opvangen. Dan ontstaat er een verschil in het vermogen, dat de panelen opwekken. De optimizers helpen elk zonnepaneel afzonderlijk om het maximale vermogen te leveren aan de omvormer. De zonnepanelen, die minder vermogen opwekken, hebben daardoor geen nadelige invloed op de opbrengst van de andere panelen.

Daarnaast kunnen in deze situatie micro-omvormers worden toegepast. Er wordt dan geen gebruik gemaakt van een centrale string-omvormer, maar van kleine omvormers, die onder de zonnepanelen worden bevestigd. Die zetten de stroom van elk zonnepaneel afzonderlijk om in wisselspanning. Bij het gebruik van micro-omvormers hebben zonnepanelen, die minder vermogen kunnen leveren, geen nadelige invloed op andere zonnepanelen.

De zonnepanelen hebben een verschillende richting en daardoor hebben de dakdelen op een verschillend moment hun piek in productie. De productie van stroom zal daardoor maximaal verspreid over de dag plaatsvinden. Het voordeel hiervan is, dat dit meer mogelijkheden biedt om de stroom, die je opwekt, direct te gebruiken. Dat is met name interessant, als de salderingsregeling wordt afgebouwd. Het is dan voordeliger om opgewekte stroom zelf te gebruiken, dan terug te leveren aan het net.

In jouw situatie is er geen hinder van schaduw op de schuine daken, waarop je zonnepanelen wilt plaatsen. Echter de schuine daken verschillen van richting. Dit vergt extra aandacht voor de keuze van de omvormer.

Een string-omvormer met optimizers kan in deze situatie een goede oplossing zijn. Optimizers zijn apparaatjes, die onder de zonnepanelen worden bevestigd. Door het verschil in richtingen kunnen zonnepanelen op hetzelfde moment een verschillende hoeveelheid zonnestraling opvangen. Dan ontstaat er een verschil in het vermogen, dat de panelen opwekken. De optimizers helpen elk zonnepaneel afzonderlijk om het maximale vermogen te leveren aan de omvormer. De zonnepanelen, die minder vermogen opwekken, hebben daardoor geen nadelige invloed op de opbrengst van de andere panelen.

Daarnaast kunnen in deze situatie micro-omvormers worden toegepast. Er wordt dan geen gebruik gemaakt van een centrale string-omvormer, maar van kleine omvormers, die onder de zonnepanelen worden bevestigd. Die zetten de stroom van elk zonnepaneel afzonderlijk om in wisselspanning. Bij het gebruik van micro-omvormers hebben zonnepanelen, die minder vermogen kunnen leveren, geen nadelige invloed op andere zonnepanelen.

De zonnepanelen hebben een verschillende richting en daardoor hebben de dakdelen op een verschillend moment hun piek in productie. De productie van stroom zal daardoor maximaal verspreid spreid over de dag plaatsvinden. Het voordeel hiervan is dat dit meer mogelijkheden biedt om de stroom, die je zelf opwekt, ook zelf te gebruiken. Dat is met name interessant, als de salderingsregeling wordt afgebouwd. Je kan dan de opgewekte stroom beter zelf gebruiken, dan terugleveren aan het net.

In jouw situatie is er hinder van schaduw op het schuine dak, waarop je zonnepanelen wilt plaatsen. Daarom heeft de keuze van het type omvormer extra aandacht nodig.

Een string-omvormer met optimizers kan in deze situatie een goede oplossing zijn. Optimizers zijn apparaatjes, die onder de zonnepanelen worden bevestigd. Panelen, die in de schaduw liggen wekken minder vermogen op. De optimizers helpen elk zonnepaneel afzonderlijk om het maximale vermogen te leveren aan de omvormer. Daardoor hebben de zonnepanelen met schaduw geen nadelige invloed op de opbrengst van de andere panelen.

Daarnaast kunnen in deze situatie micro-omvormers worden toegepast. Er wordt dan geen gebruik gemaakt van een centrale string-omvormer, maar van kleine omvormers, die onder de zonnepanelen worden bevestigd. Die zetten de stroom van elk zonnepaneel afzonderlijk om in wisselspanning. Bij het gebruik van micro-omvormers hebben zonnepanelen, die minder vermogen kunnen leveren, geen nadelige invloed op andere zonnepanelen.

In jouw situatie liggen de zonnepanelen op een schuin dak en een plat dak. Er is geen hinder van schaduw. Het is in dit geval mogelijk om een string-omvormer te gebruiken, als alle zonnepanelen op het schuine dak dezelfde hellingshoek krijgen. Daarnaast moeten de panelen op het platte dak onderling dezelfde hellingshoek hebben.

De string-omvormer, die in dit geval gebruikt kan worden, moet een type zijn, die per groep zonnepanelen een aparte zogenaamde ‘MPP-tracker' heeft. De zonnepanelen op de twee daken kunnen door de verschillen in ligging op hetzelfde moment een verschillende hoeveelheid zonnestraling opvangen en daardoor een verschillend vermogen leveren. Met de twee afzonderlijke MPP-trackers zorgt de omvormer voor elk dakdeel apart, dat de zonnepanelen de maximale opbrengst kunnen leveren.

Een andere oplossing voor deze situatie is het gebruik van een string-omvormer met optimizers. Optimizers zijn apparaatjes, die onder de zonnepanelen worden bevestigd. Door een andere invalshoek van de zon kan er tussen zonnepanelen op de 2 verschillende daken een verschil ontstaan in het vermogen dat zij opwekken. De optimizers helpen elk zonnepaneel afzonderlijk om het maximale vermogen te leveren aan de omvormer. De zonnepanelen, die minder vermogen opwekken, hebben daardoor geen nadelige invloed op de opbrengst van de andere panelen.

Daarnaast kunnen in deze situatie micro-omvormers worden toegepast. Er wordt dan geen gebruik gemaakt van een centrale string-omvormer, maar van kleine omvormers, die onder de zonnepanelen worden bevestigd. Die zetten de stroom van elk zonnepaneel afzonderlijk om in wisselspanning. Bij het gebruik van micro-omvormers hebben zonnepanelen, die minder vermogen kunnen leveren, geen nadelige invloed op andere zonnepanelen.

Wanneer het op het platte dak mogelijk is, kunnen de zonnepanelen eventueel zo opgesteld worden, dat deze in een andere richting komen te staan, dan die op het schuine dak. Daardoor hebben de dakdelen op een verschillend moment hun maximale productie. De productie van stroom zal daardoor maximaal verspreid over de dag plaatsvinden. Het voordeel hiervan is, dat een gespreide opbrengst meer mogelijkheden biedt, om de stroom, die je opwekt, zelf te gebruiken. Dat is met name interessant, als de salderingsregeling wordt afgebouwd. Je kan dan de opgewekte stroom beter zelf gebruiken, dan terugleveren aan het net.

In jouw situatie is er hinder van schaduw op de daken, waarop je zonnepanelen wilt plaatsen. De keuze van het type omvormer heeft dan extra aandacht nodig.

Een string-omvormer met optimizers kan in deze situatie een goede oplossing zijn. Optimizers zijn apparaatjes, die onder de zonnepanelen worden bevestigd. Panelen, die in de schaduw liggen wekken minder vermogen op. De optimizers helpen elk zonnepaneel afzonderlijk om de maximale opbrengst te leveren aan de omvormer. Daardoor hebben de zonnepanelen met schaduw geen nadelige invloed op de opbrengst van de andere panelen.

Daarnaast kunnen in deze situatie micro-omvormers worden toegepast. Er wordt dan geen gebruik gemaakt van een centrale string-omvormer, maar van kleine omvormers, die onder de zonnepanelen worden bevestigd. Die zetten de stroom van elk zonnepaneel afzonderlijk om in wisselspanning. Bij het gebruik van micro-omvormers hebben zonnepanelen, die minder vermogen kunnen leveren, geen nadelige invloed op andere zonnepanelen.

Wanneer het op jouw platte dak mogelijk is, kunnen de zonnepanelen eventueel zo opgesteld worden dat ze in een andere richting komen te staan dan die op het schuine dak. Daardoor hebben de dakdelen op een verschillend moment hun maximale productie. De productie van stroom zal dan maximaal verspreid over de dag plaatsvinden. Het voordeel hiervan is dat dit meer mogelijkheden biedt om de stroom, die je opwekt, zelf te gebruiken. Dat is met name interessant, als de salderingsregeling wordt afgebouwd. Je kan dan de opgewekte stroom beter zelf gebruiken, dan terugleveren aan het net.

Een installatie met een string-omvormer kan voor jou een passende keuze zijn, omdat de aanschafprijs daarvan het meest voordelig is. Het kan door de situatie nodig zijn om een string-omvormer met optimizers te gebruiken. Dit maakt de installatie weer wat duurder. In een dergelijke situatie kan ook een oplossing met micro-omvormers prijsmatig nog interessant zijn, als de installatie uit een klein aantal panelen bestaat.

Een installatie, die het maximale financiële rendement oplevert, past het beste bij jou. Dit betekent, dat je een balans moet zoeken, tussen de totale energieopbrengst, de verwachte kosten gedurende 25 jaar en de persoonlijke voorkeur voor het uiterlijk van de zonnepanelen. We geven je een aantal aandachtspunten.

De levensduur van zonnepanelen is minimaal 25 jaar. Het rendement van een zonnepanelen installatie wordt bepaald door alle opbrengsten en alle kosten gedurende die periode. Door het verschil in verwachte levensduur heeft het soort omvormer invloed op de kosten. Een micro-omvormer heeft een lange levensduur van ook minimaal 25 jaar. Echter micro-omvormers zijn bij installaties met veel zonnepanelen vaak duurder in aanschaf in vergelijking tot een string-omvormer. Een installatie met string-omvormers is voordeliger in aanschaf, maar de string-omvormer zal gedurende de levensduur van de zonnepanelen een keer vervangen moeten worden. De omstandigheden kunnen bepalen, dat indien er gekozen wordt voor een string-omvormer het noodzakelijk is, om een omvormer-type met optimizers te gebruiken. De extra optimizers maken de installatie weer wat duurder, maar geven veel mogelijkheden voor flexibele plaatsing van de zonnepanelen.

Ten slotte

Met een goed ontwerp realiseer je een installatie, die optimaal bij jouw situatie past en die een hoog rendement realiseert.

Ben je klaar om een zonnepanelen installatie te kiezen? Dan staat Krachtdak graag voor je klaar om je te adviseren en een offerte voor je te maken.

Neem contact met ons op

{{progress}}%