Een zonnepanelen installatie is een ander soort uitgave dan andere bestedingen. Het gaat niet alleen om de kosten, maar nog meer om de opbrengsten. Beter gezegd: wat je ermee aan uitgaven op je energierekening kan besparen. Een goedkope installatie hoeft daarom nog geen goede investering te zijn.

Hoe werkt de BTW-teruggave bij zonnepanelen?

Een investering in zonnepanelen is financieel extra interessant, doordat je als particulier de BTW over de gehele investering in een zonnepaneleninstallatie kan terugvragen. Je krijgt de betaalde BTW terug minus een klein forfait, dat afhankelijk is van het opwekvermogen van de zonnepanelen installatie.

Deze BTW-teruggave regeling geldt voor zonnepanelen die niet in het dak zijn geïntegreerd. Voor de zogenaamde 'indak-systemen' ligt de BTW-teruggave iets anders, omdat dergelijke systemen voor een gedeelte als dakbedekking worden gezien.

Je vraagt de BTW terug via de Kleine Ondernemingsregeling (KOR). De aanvraag voor BTW-teruggave moet binnen zes maanden worden gedaan. Om de BTW terug te kunnen vragen moeten de factuur van de installatie en die van de energiemaatschappij op jouw naam staan.

De eerste drie jaren nadat je een zonnepanelen installatie hebt aangeschaft en je de BTW daarvan hebt teruggevraagd, kan je geen BTW meer terugvragen. Ook niet voor een aanvullende set zonnepanelen, het vervangen van een omvormer of voor onderhoud.

Krachtdak regelt standaard de BTW teruggave voor haar klanten.

Hoe werkt het salderen?

Op het moment dat je zonnepanelen meer stroom leveren, dan dat je gebruikt op dat moment, wordt het deel dat je niet gebruikt teruggeleverd aan het net. Dat gebeurt bijvoorbeeld vaak op het midden van de dag. Dan leveren de zonnepanelen het meeste energie. Het verbruik van energie daarentegen is met name in de ochtend en in de avond hoog.

De hoeveelheid stroom die je gebruikt en de hoeveelheid stroom die je teruglevert, mag je tegen elkaar wegstrepen. Dit heet salderen. Daardoor betaal je alleen de stroomprijs en de belastingen over de stroom, die je netto gebruikt.

De maximale hoeveelheid, die je mag salderen, is net zo hoog is als het eigen verbruik. Lever je meer terug aan het net dan je gebruikt, dan is de energieleverancier verplicht om een redelijke terugleververgoeding te betalen.

Het salderen begint niet automatisch. Je moet de zonnepanelen installatie eerst registreren op energieleveren.nl. Het beste is om dit te doen voordat de zonnepanelen zijn aangesloten. Zo weten jouw energieleverancier en de netbeheerder dat je energie gaat terugleveren en hoeveel.

Wat als de salderingsregeling wordt afgebouwd?

De overheid heeft het voornemen om de salderingsregeling af te bouwen. Echter de tweede kamer heeft dit voorstel van de minister niet meer voor de verkiezingen behandeld. Het is dus afwachten op de plannen van het nieuwe kabinet, voordat er meer duidelijkheid komt over de toekomst van deze regeling.

Wanneer er wordt besloten tot het afbouwen van de salderingsregeling, dan heeft dat gevolgen. De prijs voor teruggeleverde stroom die je niet kan salderen is namelijk lager, dan die van de afgenomen stroom.

Als je minder teruggeleverde stroom mag salderen, is het voordeliger om de stroom die je opwekt ook zelf te gebruiken. Dat kan bijvoorbeeld door grote energiegebruikers als de wasmachine, de droger of de afwasmachine te laten draaien als er veel stroom wordt geproduceerd. Ook het laden van een elektrische auto op het moment dat je teveel stroom produceert, kan helpen om het eigen verbruik te verhogen. Daarnaast kunnen thuis accu's helpen om het eigen verbruik te verhogen als er minder mag worden gesaldeerd.

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

De terugverdientijd zegt iets over de investering in een zonnepanelen installatie. Je bekijkt dan na hoeveel tijd de besparing aan elektriciteitskosten net zo hoog is, als de investering die je in de zonnepanelen installatie hebt gedaan. Vanaf dat moment gaat de installatie je dus geld opleveren. De terugverdientijd kan sterk verschillen. Uiteraard door de kosten van de zonnepanelen installatie, maar ook door de opbrengst. Een gunstige of ongunstige ligging van de zonnepanelen of de invloed van schaduw kan de terugverdientijd sterk beïnvloeden. De terugverdientijd is iets anders dan het financiële rendement.

Wat is het financiële rendement op een zonnepanelen installatie?

Het financiële rendement op een zonnepanelen installatie is de verhouding van de totale opbrengst en alle kosten gedurende de levensduur van de installatie. De zonnepanelen zelf gaan meestal het langste mee. Voor de berekening houden we daarvoor 25 jaar aan. Meestal zijn de zonnepanelen dan fysiek nog niet versleten. Echter het vermogen wat de zonnepanelen dan nog kunnen leveren is dan dusdanig gedaald dat er nagedacht moet worden over vervanging.

De omvormer gaat minder lang mee, alhoewel er verschillen zijn tussen omvormers. Als de omvormer tussendoor een keer vervangen moet worden, moet je ook die kosten meenemen om het totale financiële rendement te bepalen.

Kun je zonnepanelen verzekeren?

Zonnepanelen kan je niet zomaar weghalen. Ze zitten, zoals dat in juridische termen heet, 'aard-en-nagelvast' aan het huis. Dat betekent, dat ze onder de opstalverzekering vallen.

Als je bij een huurwoning zonnepanelen installeert, kun je de zonnepanelen ook meeverzekeren bij je inboedelverzekering. Bij een huurwoning heeft de verhuurder al een opstalverzekering afgesloten. Alle verbeteringen die je zelf aanbrengt aan de huurwoning, kun je via je inboedelverzekering verzekeren onder het onderdeel huurdersbelang.

Controleer altijd bij je eigen verzekering de voorwaarden, die van toepassing zijn op zonnepanelen. Kijk daarbij ook of de verzekeraar het mislopen van stroomopbrengst vergoedt.

Stijging woningwaarde

Zonnepanelen werken positief op de verkoopwaarde van een woning. Door de toevoeging van zonnepanelen krijgt een woning vaak een beter energielabel. Dat maakt de woning aantrekkelijker op de woningmarkt. Bij een woning met zonnepanelen ben je maandelijks veel minder geld kwijt aan de energierekening. Bovendien kunnen kopers van een huis met zonnepanelen bij veel banken een hogere hypotheek afsluiten.

Een investering in een zonnepanelen installatie is daardoor ook een goede investering als je de woning verkoopt. Door de woningwaarde stijging krijg je het bedrag van de zonnepanelen vaak gewoon terug in de verkoopprijs.

Omdat geen dak gelijk is …

Contact Krachtdak